Instellingen

Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren?

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Aangenomen wordt dat vaardigheden van succesvolle personen als techniek aan anderen onderwezen kunnen worden. Daartoe worden die vaardigheden gemodelleerd, dat wil zeggen: in kaart gebracht als volgorde van handelingen, lichaamstaal, cognitieve schema’s et cetera.

De grondleggers van NLP onderzochten wat succesvolle mensen succesvol maakt. Ze ontdekten dat deze mensen op een bijzondere manier in het leven staan, dat ze (bewust of onbewust) uitgangspunten hanteren waardoor ze succesvoller zijn dan anderen. Deze uitgangspunten zijn niet per definitie de waarheid, maar kunnen – volgens de theorie van NLP – iemand die deze uitgangspunten gaat navolgen, wel succesvoller maken.

NLP wordt veelvuldig toegepast als leermethode bij seminars en groepstrainingen. Bijvoorbeeld voor bedrijfstrainingen die gericht zijn op leidinggeven, samenwerken of communicatie. Ook bij (individuele) motivatietrainingen voor topsporters wordt soms gebruikgemaakt van NLP.

Meer info: Neuro Linguïstisch Programmeren

 

 

door Kees ™