‘s Heeren Loo Management Drie Daagse

De huidige tijdsspanne vraagt veel van het vermogen tot veranderen. Niets is meer wat het lijkt. Doelstelling van deze 3 daagse op Schiermonnikoog was, met 30 regio- en concerndirecteuren en Raad van Bestuur, dit vermogen te onderzoeken. Het inhoudelijk programma werd afgewisseld met recreatieve onderdelen, afgeleid van het bekende spelprogramma: Wie is de Mol?

De deelnemers ervoeren te voet en per rib (snelle speedboot) het wad en Schiermonikoog. Ze beleefden hoe dit gebied omgaat met omgevingsfactoren als wind en water die voor constante verandering zorgen en om aanpassingsvermogen en flexibiliteit vragen. Mooie conclusie was dat het eiland niet meer had bestaan als het zich had verzet tegen de veranderende invloeden van de wind en de zee. Door mee te bewegen bestaat het nog steeds in haar huidige constellatie. Net als de organisatie van 's Heeren Loo.

Samen met procesbegeleiders uit eigen gelederen, ondersteund door input van cliënten, schrijver Wouter Hart (Verdraaide Organisaties) en Harry Starren, voormalig CEO van de Baak, onderzocht de groep wat voor invloed de omgevingsfactoren op hen hebben. Samen zochten ze naar antwoorden op de volgende vragen:

  • 6 cliënten met een lichamelijke of geestelijke beperking deelden hun wens met de deelnemers, wiens doelstelling en taak het is om deze werkelijkheid te maken. Maar hoe stel je iemand met epilepsie is staat om zelfstandig te gaan fietsen? Wat voor type leiderschap en organisatie vraagt dit?
  • Wouter Hart schetste, naar aanleiding van zijn boek: Verdraaide Organisaties zijn beeld van hoe we nu met situaties omgaan en het effect daarvan. Wat helpt om meer gedaan te krijgen en mensen in staat te stellen om echt wat te kunnen betekenen. Hoe kunnen we bijdragen aan de bedoeling?
  • Harry Starren spiegelde over leiderschap en kraakte de code van de aangenomen waarheden. We nemen met z'n allen een heleboel aan, maar is het ook allemaal wel zo waar als we denken? 

Voor de een waren antwoorden voor de hand liggend en voor de ander niet zo. Wat de drie dagen hen opleverde is perspectief, context en verbinding. Waardevolle leermomenten om met elkaar de verdieping aan te gaan.

door Kees ™